Μέσα στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου ακόμη είναι αβέβαιο πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ποια υγειονομικά μέτρα θα ληφθούν  το άνοιγμα των ξενοδοχείων πιθανότατα θα είναι σταδιακό και είναι λογικό ότι θα περιλαμβάνει πολλες αλλαγές και  περιορισμούς.   

Η MBA και οι σύμβουλοι μας του τομέα Ασφάλειας και Υγείας εξετάζοντας τα βασικά τμήματα του ξενοδοχείου ξεχωριστά,ετοιμασαν ένα περιληπτικο σχέδιο ανα τμημα  το οποίο θα βοηθήσει στην κατανόηση των νέων μέτρων  και τα οποία  είναι τα εξής:

 

Τμήμα Κρατήσεων και Υποδοχής

Σε περίπτωση που τεθούν περιορισμοί στην πληρότητα, τα ξενοδοχεία μπορούν να διαχειριστούν από τώρα το σύστημα των κρατήσεων και να προσδιορίσουν ποια δωμάτια δεν θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στην τήρηση των νέων κανόνων κοινωνικής απόστασης. Στην απόφαση αυτή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο περιορισμός της χρήσης των ανελκυστήρων.

Επίσης, το ξενοδοχείο θα πρέπει να εγκαταστήσει σύστημα ανέπαφων συναλλαγών για πιστωτικές κάρτες, ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επαφή με τον πελάτη. 

Όσον αφορά στις φόρμες αποδοχής που ενδέχεται να επιβληθούν, ήτοι στα υγειονομικά πιστοποιητικά που εξετάζεται να έχουν οι τουρίστες, το ξενοδοχείο θα πρέπει να σχεδιάσει από πριν το σύστημα παραλαβής και διαχείρισης των πιστοποιητικών αυτών.

Χώροι εστιατορίων και μπαρ

Η κοινωνική απόσταση επιβάλει την αναδιοργάνωση των χώρων εστίασης και την επανατοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων ώστε να τηρούνται οι εγκεκριμένες αποστάσεις.

Όσον αφορά στην κουζίνα, οι σταθμοί προετοιμασίας θα πρέπει να επανατοποθετηθούν, όπου είναι δυνατόν, με σκοπό να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για την τήρηση των προσδιορισμένων αποστάσεων. 

Κοινόχρηστοι χώροι

Εδώ ίσως θα πρέπει να καθιερωθεί εξ αρχής η διαδικασία πρόσβασης στα δωμάτια αλλά και στα αποδυτήρια, ώστε να διεξάγεται ομαλά η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Το ξενοδοχείο μπορεί να δημιουργήσει  σενάρια αποστάσεων, κατανομής επίπλων και να θέσει από πριν τους κανόνες χρήσης των κοινόχρηστων τουαλετών. Σημαντικό επίσης είναι να αποφασιστεί εάν η πρόσβαση στην πισίνα, όπου υφίσταται, θα γίνεται μόνο με κράτηση;

Υπηρεσίες σπα, Γυμναστήρια

Θα τηρούνται αυστηρά μετρα απόστασης και απολύμανσης.

Πάρκινγκ και μεταφορά αποσκευών

Η μεταφορά αποσκευών στα δωμάτια στα οποία η πρόσβαση γίνεται από κοινόχρηστους χώρους, είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να προσδιοριστεί από τώρα. Παράλληλα, το ξενοδοχείο πρέπει να ορίσει τους κανόνες στάθμευσης και απολύμανσης των αυτοκινήτων εφόσον απαιτηθεί . 

Προώθηση και πωλήσεις

Κάθε ιστοσελίδα  του ξενοδοχείου, θα χρειαστεί  να ενημερώνουν για τις προφυλάξεις που λαμβάνει η επιχείρηση ώστε να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία των πελατών.

Παρακολούθηση απόδοσης

Η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω των συστημάτων ISO , HACCP  με αυστηρά κριτήρια

Καθαριότητα και υγιεινή των χώρων

Τελευταία αλλά και σημαντικότερη κατηγορία είναι η διαδικασία καθαριότητας των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων. Θα διευκόλυνε πολύ τόσο το προσωπικό, όσο και την επιχείρηση, η δημιουργία μίας λίστας τύπου check list με τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται σε καθημερινή βάση, αλλά και μία καταγραφή των όσων δεν επιτρέπονται υγειονομικά την παρούσα φάση.

Θα πρέπει να απολυμαινονται τα δωμάτια και αρα δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν για κάποιες μέρες; Και αρα ποσα δωματια θα καθαριζει η καμαριερα με βαση την πολιτικη της Διευθυνσης;

 

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

Ο κορωνοϊός αλλάζει Το τροπο σερβιρισματος στα ξενοδοχεία – Τέλος ο μπουφές λόγω τηρησης αποστασης;

ΓΙΑ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΧΕΤΕ Η MESOYIOS BUSINESS ACADEMY ΤΟΥ MESOYIOS COLLEGE ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ  ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔOΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΠΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

 

Σας ευχαριστούμε

Ακης Ιωαννίδης

HEAD OF PLANNING ANAD TRAINIG

ISO AND HACCP ADVISOR AND TRAINER