Η επιμόρφωση αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στη συζήτηση περί εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, η οποία συμβάλλει στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ανάπτυξη των στελεχών των επιχειρήσεων. Η αξιολόγηση της επιμόρφωσης αποτελεί μια διαδικασία εξίσου σημαντική με την ίδια την επιμόρφωση που χαρακτηρίζεται από συνθετότητα εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών παραγόντων που εμπλέκονται σε αυτή. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων δηλαδή σεμιναρίων. Η διερεύνηση αφορά τις αντιδράσεις και τη μάθηση των συμμετεχόντων, τη στήριξη που παρέχεται από το πλαίσιο, καθώς και την εφαρμογή της γνώσης και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από το σεμινάριο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια αξιολόγησης του επιμορφωτικού σεμιναρίου δίνει έμφαση τόσο στα αποτελέσματα του σεμιναρίου όσο και σε όψεις της διαδικασίας. Έτσι, επιχειρεί μια αποτίμηση της ποιότητας αυτής της διαδικασίας αλλά και της «αποτελεσματικότητας» του επιμορφωτικού σεμιναρίου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση είναι η κλίμακα μέτρησης των προσδοκιών, ερωτηματολόγιο διερεύνησης των διαφορετικών επιπέδων, φύλλο εργασίας για τον σχεδιασμό της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, κλείδα παρατήρησης και η αξιοποίηση του γραπτού δοκιμίου.

Ζούμε στην εποχή των έξυπνων λύσεων και των έξυπνων επιλογών. Συνεπώς τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να αφήνονται ανεκμετάλλευτες. Ο καλύτερος τρόπος σήμερα να παρακολουθεί κάποιος τις ευκαιρίες Επαγγελματικής Κατάρτισης και να επιλέγει έξυπνα, είναι να επισκέπτεται συχνά την ιστοσελίδα του Mesoyios College Academy όπου θα βρει εκπαιδευτικά προγράμματα διαφόρων κατηγοριών και θεμάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των εργαζομένων σε οποιοδήποτε τομέα της βιομηχανίας.

Η σημερινή διαφαινόμενη οικονομική κάμψη (ελπίζουμε προσωρινά) δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επιμορφώσουν το προσωπικό τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να αναβαθμίσουν τις γνώσεις των συνεργατών τους.

Όπως πολύ καλά ξέρουμε μέσα από μια SWOT ανάλυσή μας, μπορούμε τις απειλές (threats) να τις εκμεταλλευτούμε και να τις κάνουμε ευκαιρίες (opportunities).

Το Mesoyios Business Academy του Mesoyios College θα είναι στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου για οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να χρειάζεται οσον αφορά τον τομέα της επιμόρφωσης. Σε συνεργασία με την ΑΝΑΔ αλλά και με άλλους οργανισμούς είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

 

Άκης Ιωαννίδης, Υπεύθυνος σχεδιασμού και εκπαίδευσης

Mesoyios Business Academy